Сред зашеметяващата красота на хималайските хълмове се крие мрачна реалност. Това

...
Сред зашеметяващата красота на хималайските хълмове се крие мрачна реалност. Това
Коментари Харесай

Нелегален бизнес в Непал: Жители продават бъбреците си, за да си изплатят дълговете

Сред зашеметяващата хубост на хималайските хълмове се крие мрачна действителност. Това е село Хоксе в Непал - известно като " Долината на бъбреците ", тъй като бедността в региона е принудила жителите да продават органите си. Трафиканти посещават региона от години, убеждавайки местните да сключат сделка, макар че това е нелегално. 31-годишният Суман е един от излъганите. След като изпитва финансови и прочувствени усложнения, той отпътува за чужбина, с цел да продаде бъбрека си за малко под 3000 английски лири.
Имах в действителност огромни задължения и обмислях самоубийство. Говорих с един другар и той ме заведе в Индия, с цел да ме оперират. Сега не мога да работя. И се пробвах да кажа на всеки, на който мога, да не продава бъбрека си.
Суман, гражданин на Хоксе

Местните поданици споделят, че тези, които са продавали органите си, са били водени от бедността и манипулирани от трафикантите. Но това става все по-рядко срещано събитие.
Преди години доста хора продаваха бъбреци. Но в този момент, с помощта на образованието, не го вършат.
Санти, гражданка на Непал

Макар че в Хоксе обстановката се усъвършенства, бедността в целия Непал е довела до друга непредвидена рецесия. Все по-голям брой непалци избират да работят в чужбина, изключително в страните от Персийския залив в Близкия изток. Някои от тях към този момент са изправени пред бъбречна непълнота, като учените допускат, че повода е излагане на топлота и мощно обезводняване заради неприятните условия на труд. Джит е работил три години в Саудитска Арабия. Сега 29-годишният мъж прекарва 12 часа седмично на диализа.
Трябваше да работя в рискова горещина до 50 градуса. Нямахме време да обядваме, да вървим до тоалетна или да пием вода. Изведнъж усетих, че краката ми се потят и не можех да вървя. Тогава ми споделиха, че бъбреците ми са отказали.
Джит, жител на Непал

Доктор Пукар Чандра е правил трансплантации единствено на възрастни пациенти, само че в този момент вижда от ден на ден младежи с повредени бъбреци.

 
В чужбина отиват доста младежи, а когато се върнат идват с изцяло отказали бъбреци.
Пукар Чандра, Център за трансплантация на човешки органи, Непал

Някои страни от Персийския залив, като Катар, са понижили броя на часовете, през които хората могат да работят на слънце. Проучвания демонстрират, че рискът от рискови горещини в страните от Персийския залив се е нараснал през последните години заради изменението на климата.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР